Ünlü Rock grubu Athena, sosyal medyada yayınladığı son video klipte kullandığı tema ile dikkatleri üzerine topladı.
Athena’nın son klipi dün sosyal medya yayınlandı. Klip, “Ses Etme” şarkısına çekilirken, tema olarak “Drag Queen”in kullanılması dikkat çekti. (Drag Queen: Kadın kıyafetleri giyen ve çoğunlukla abartılı makyajla şov yapan sahne karakteridir. Türkiye’deki en büyük örneği Huysuz Virjin‘dir)
Yönetmenliğini Gönenç Uyanık’ın yaptığı, yaşamın her türlü zorluğuna karşı ayakta kalmak gerektiğini anlatan ‘Ses Etme’ isimli şarkıya çekilen klipte bir “drag queen”in bir günü işleniyor. Klip, gün sonunda drag queen’in maruz kaldığı şiddet eylemiyle biterken bu sahnenin trans cinayetlerine ithafen yapılmış olduğu tahmin ediliyor.
LGBTİ bireylerin klipe bakışı
Klip genel olarak ilgi ve beğeni toplarken LGBTİ camiasında birçok tartışmaya yol açtı. Bazıları klipin trans bireylere uygulanan şiddete dikkat çekmek adına gerekli ve başarılı olduğunu ifade ederken, bazıları da klipi yetersiz buluyor ve yanlış imgeler barındırdığını ileri sürüyor.
Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz trans aktivist Yağmur Urania, yönetmenin seçtiği drag queen temasının trans bireylere yönelik şiddete dikkat çekmekte yeterli olmadığını ve temsil edilen şiddetin çok daha vahşi boyutlarda olduğunu savunuyor. Athena’nın klipte drag queen temasıyla konuya eğilmesinin iyi ama yetersiz olduğunu belirten Urania, “Şiddete değil şiddetin kaynağına dikkat çekmek lazım. Klipteki klişelerin dışına çıkılıp saldırganlar üzerine yoğunlaşılırsa asıl o zaman yıkıcı bir etkisi olur” diyor.
Türkiye’nin önde gelen eşcinsel yaşam ve kültür dergisi Gzone’un kurucularından Murat Renay ise “Aslında ‘drag queen’ bizim aramızdaki adı. Halk arasında bu trans veya travesti olarak yayıldı. Öncelikle çok iyi bir klip, güzel çekilmiş güzel oynanmış ve Athena gibi çok bilinen bir grubun bu klipi çekmiş olması çok güzel. Ama bildiğimiz kadarıyla bu klip 8-9 aydır beklemedeydi, bilmiyorum hangi nedenlerden dolayı bekletildi. Nihayet bizlere ulaştığı için mutluyuz. Tabii televizyon kanallarında büyük ihtimalle yayınlanamayacaktır. İyi niyetinden herhangi bir şüphemiz yok ama klipte yine şiddet gören bir trans insan var. Her konuda güzel olan bir klip ancak hikayede bulunan transın mutlaka şiddet gördüğü noktasında biraz sıkıntı var.
Orhan Atasoy’un Gemiler klipinde de trans temsili vardı ama gayet güzel işlenmişti.
Bir trans arkadaşım, ‘ana akım medyada yer bulan bir klip ya da bir yapımda bir trans varsa onun başına mutlaka kötü bir şey gelir’ anlayışından şikayet etmişti. Tek itirazımız buna, ama klip çok güzel. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz, klipte oynayan drag queen arkadaşlarımız çok başarılı insanlar, onlara da teşekkür ediyoruz.”
Sosyal medyada klip hakkında neler söylendi?
Kaos GL yazarı Beren Azizi: https://www.facebook.com/azizi.beren/posts/1208642789207904?pnref=story
Kostümler, kıyafetler, saçlar, başlar, renkler falanlar filanlar çok hoş. Zaten bunlar klipten bağımsız hoşlar, hep hoşlardı yani. (Zaten o hoşlukla başka bir "hoşluğun", yani transa şiddetin harmanı bu klip.) Bu kliplerden, bu şarkılardan, bu görünürlük denilen bazen illetleşen hadiseden çok önceden beri bunlar hoştu zaten. Lakin "hikaye" berbat! Kendi normalini dayatıyor hikaye. Olmayan ve arzu ettiği normalini dayatıyor, çünkü romantize ediyor. Tabii ki lgbti+ erotik bir romantizm değil ettiği, bildiğin heteroseksüel ve cis romantize ediş bu. Şimdi bu hikayede "trans/drag queen ya da plus karakter" hikayenin sonunda dayak yememiş olamaz. Dayak yemesi arzulanıyor. Kimse bana "trans cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla" zırvasını yutturamaz, siz de yutmayın. Trans cinayeti çoktan normalleşmiş piyasa değeri olan hikayenin ayrılmaz parçası haline gelmiş. Bu gibi klipleri izleyerek kimse kadınlar dövülüyor ya da translar öldürülüyor diye bırakın isyan etmeyi küçük bir eyleme bile katılmaz. Burada bilinç yok, burada kaşınan bir arzu var ve üstüne sonradan romantizm giydirilen gerçek var. Bu kliplerden sonra hikaye hep böyle aksın ister insan. Türk filmlerinden önce mendil satılırdı mesela, farkındalıksız BDSM arzuların kendini "arzusuz" politika yapıyor sandığı hallerdir bu gibi klipler. Mesela Amerika'da blaxploitation filmleri boşuna doğmamıştır. Bir çeşit öyle olmaz böyle olur çıkışıdır. Bizde ise hala lgbti+ hikayeli ana akım sanat ürünleri maalesef "mendileri hazırlayın"dan öteye gidemiyor. Bu hikaye insanlar transları böyle izlemek istediği için çekildi, başka türlü izlemek istemedikleri için başka türlü çekilmedi. Üzgünüm, klibi "çok güzel" diye alkışlamadan önce bu gerçeği kabul etmelisiniz.
Mabel Matiz: https://twitter.com/mabelmatiz/status/783313574726889474?lang=tr
Homojen Dergi: https://twitter.com/homojendergi/status/783383327797612544?lang=tr
Oyuncu Türkü Turan: https://twitter.com/turkuturan/status/783613674816667648?lang=tr
Ötekilerin Postası: https://twitter.com/otekilerpostasi/status/783596043841728512?lang=tr
Hürriyet
5 Ekim 2016
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder